top of page
Foto van schrijverJeroen Vanlerberghe

Wordt 2022 het jaar van de circulaire economie?

Bij het begin van een nieuw jaar hoort altijd even terugblikken. Maar wij van Cyclopolis vinden vooruitkijken belangrijker. Wordt 2022 het jaar van de circulaire economie? Bij de meeste bedrijven staan twee dingen altijd centraal op de agenda: digitalisering en circulariteit

Wat verwachten we verder op beleidsniveau voor de circulaire economie? Het is goed dat er meer budget komt voor het klimaat. Het gevaar is dat dit geld wordt gebruikt voor symptoombestrijding, terwijl de circulaire economie juist vraagt om systeemverandering.

De EU komt ook met nieuwe maatregelen, zoals een uitgebreide producten-verantwoordelijkheid voor meer producten. Dat houdt in dat producenten eveneens verantwoordelijk zijn voor de manier waarop een product aan het eind van de gebruiksfase wordt verwerkt. En het wordt verplicht om spullen repareerbaar te maken. Contact met klanten wordt steeds belangrijker. Producenten maken producten en bieden de service om deze te onderhouden.

Zal het bedrijfsleven in 2022 circulariteit gaan omarmen? Bij vele bedrijven staan in ieder geval twee dingen altijd op de agenda: digitalisering en circulariteit. Vier jaar geleden sprak iedereen over circulariteit, maar waren slechts een handjevol bedrijven er concreet mee bezig. Nu is dat wel anders. De start-ups van toen, zijn de scale-ups van nu. Maar ook grote spelers als Philips en BMW zijn met het onderwerp bezig. Iedereen moet, en gaat ermee aan de slag.

Van welke technologische ontwikkelingen worden we enthousiast? In de bouw zien we mooie dingen gebeuren, bijvoorbeeld op het gebied van houtbouw. Met tienduizenden nieuwe woningen wacht ons een enorme opgave. De druk op ontwikkelaars en bouwbedrijven is groot en we hebben te maken met stikstofnormen en een tekort aan vakmensen. Dus bouwen moet op een andere manier. Verwacht wordt dat we in de toekomst gebouwen kunnen ontwerpen, zoals we websites bouwen. Met speciale tekenprogramma’s kunnen we straks zien wat bijvoorbeeld het energieverbruik en de CO2-voetafdruk van een pand is, nog voordat het er staat. Die tekening gaat vervolgens naar een fabriek, waarna de modulaire onderdelen van de band rollen. Dat zal klimaatwinst opleveren en bovendien heel veel tijd besparen.

Dan de hamvraag: liggen we eind 2022 op koers voor een circulaire economie in 2030 en 2050? We moeten eerst weten wat die koers precies is. Want in tegenstelling tot CO2-reductie is het lastig om aan de voortgang van de circulaire economie een getal te koppelen. De komende tijd moeten we werken aan heldere definities van de doelstellingen. Iedereen is met circulaire economie bezig. Ik denk dat een coronacrisis als deze gunstig is voor innovatie. Gaat het slecht met de economie, dan moet je besparen op innovatie. Gaat het goed, dan is er geen tijd voor. Maar de periode ertussen in, waar we nu inzitten, dat is de periode waarin veel nieuwe dingen ontstaan.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page