top of page

Zonnepaneleneiland sluitstuk van circulaire economie in Ardooie

Bijgewerkt op: 15 jun. 2021


De akkers rond het groentenverwerkend bedrijf Ardo in Ardooie worden vanaf nu duurzaam geïrrigeerd. Op het waterbekken van honderdvijftigduizend kubieke meter gezuiverd afvalwater werden 4.860 drijvende zonnepanelen gezet. Jaarlijks moeten die genoeg stroom genereren om de pompen van het irrigatienetwerk aan te drijven.


De voorbije maanden werden 4.860 drijvende zonnepanelen op het bufferbekken van Ardo geïnstalleerd. “Dat bevat 150.000 kubieke meter gezuiverd afvalwater van de fabriek, die we ter beschikking stellen van de landbouwers in de streek”, legt Camille Dekie uit. Zij is duurzaamheids- en energiecoördinator bij Ardo. De landbouwers hebben zich ondertussen verenigd in een coöperatieve vereniging (INERO) om het water jaarlijks onder elkaar te verdelen via een irrigatienetwerk dat vertrekt aan het waterbekken.

Groene stroom

Niet het hele waterbekken is bedekt met zonnepanelen. “Aan de kant waar de pompen zitten, hebben we geen exemplaren geplaatst. Maar het zonnepaneleneiland heeft toch een capaciteit van 1.700 megawattuur per jaar, genoeg om 500 huisgezinnen te voorzien van energie. Hier wordt de opgewekte stroom onder meer gebruikt om het gezuiverde afvalwater door het 23 kilometer lange leidingnetwerk van INERO te pompen, maar ook de fabriek haalt er haar voordelen uit”, aldus Dekie. “Het irrigatieseizoen staat voor de deur en de komende maanden zullen de zonnepanelen een mooi sluitstuk vormen van dit prachtig voorbeeld van circulaire economie.”


Bron: VRT



13 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page